Sık Sorulan Sorular

BAŞVURU VE KAYIT

1.    Liseyi Türkiye’de okudum ve çifte vatandaşlığım var. Uluslararası öğrenci kontenjanından başvuru yapabilir miyim?

5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanununun 7. Maddesinde “(1) Türkiye içinde veya dışında Türk vatandaşı ana veya babadan evlilik birliği içinde doğan çocuk Türk vatandaşıdır” şeklindeki hüküm dolayısıyla, yabancı bir ülkede doğmuş ve çifte vatandaşlığınız bulunuyor olsa bile Türk vatandaşı sayılırsınız. Bu durumda liseyi Türkiye’de okuduysanız uluslararası öğrenci olarak yapacağınız başvuru geçersiz sayılır.

Ancak Türk vatandaşlığından çıkıp mavi kart sahibi olduğunuz takdirde başvuru yapabilirsiniz.

Türk vatandaşlığınız doğumla kazanılmış değil, sonradan edinilmiş ise vukuatlı nüfus kayıt örneği ile bu durumunuzu belgeleyerek Türkiye’de liseyi okumuş olsanız bile başvuru yapabilirsiniz.

2.    Türk vatandaşıyım. Lisenin ilk iki yılını yabancı bir ülkede, son iki yılını Türkiye’de okudum. Uluslararası öğrenci olarak başvuru yapabilir miyim?

YÖK esaslarına göre uluslararası öğrenci kontenjanından yararlanabilmeniz için 1 Şubat 2013’ten önce liseye başladıysanız lisenin son üç yılını; 1 Şubat 2013’ten sonra liseye başladıysanız lise eğitiminizin tamamını yurt dışında okumuş olmanız gerekmektedir.

3.    Türk vatandaşıyım. Yurt dışında Milli Eğitim Bakanlığı’na ait bir liseden mezun oldum. Uluslararası öğrenci kontenjanından başvuru yapabilir miyim?

Evet, lise eğitiminizi yurt dışında tamamladığınız için başvuru yapabilirsiniz.

4.    Doğumla Türk vatandaşıyım. Türkiye’deki yabancı bir liseden mezun oldum. Uluslararası öğrenci kontenjanından başvuru yapabilir miyim?

Lise eğitiminizi Türkiye’de tamamladığınız için başvurunuz geçersiz sayılır.

5.    Liseyi Türkiye’de okudum. Çifte vatandaşlığım var. Türk vatandaşlığından çıkmak için başvuru yaptım. Ancak henüz süreç bitmedi. Başvuru sürecinde halen Türk vatandaşı olmam bir sıkıntı yaratır mı?

Başvuru yaptığınız tarihte Türk vatandaşlığından çıkma işlemlerinin tamamlanmış ve mavi kart sahibi olmuş olmanız gerekmektedir. Aksi takdirde başvurunuz geçersiz sayılır.

6.    KKTC uyrukluyum ve GCE A Level sonuçlarım yok. TR-YÖS, SAT veya ACT sınav sonucu ile başvuru yapabilir miyim?

KKTC’de lise eğitimini tamamlamış bir öğrencinin uluslararası öğrenci kontenjanından başvurması için öncelikle GCE A Level sonuçlarında ilanda belirtilen minimum puana sahip olması gerekmektedir. Bu durumda TR-YÖS, SAT veya ACT sonucu ile yapacağınız başvuru geçersiz sayılır.

7.    GCE (veya IB) sonuçlarım başvuru tarihleri bittikten sonra açıklanacak? Nasıl başvuru yapabilirim?

Okulunuzdan alacağınız tahmini sonuçlar ile başvuru yapabilirsiniz. Ancak bir programa yerleşen ve kesinleşmiş puanları tahmini puanlarından düşük olan adaylara kayıt hakkı verilip verilmeyeceği Seçme Komisyonu tarafından değerlendirilerek karara bağlanır.

8.    SAT sınavının ETS tarafından gönderilen orijinal sonuç belgesi, başvuru sürecinde gerekli midir?

Hayır, başvuru sürecinde SAT sınav sonucunuzun çıktısını gönderebilirsiniz. ETS tarafından gönderilen orijinal sonuç belgesi, kazandığınız takdirde kayıt zamanı gerekli olacaktır.

9.    SAT subject test sonuçları başvuru sürecinde dikkate alınıyor mu?

Hayır, sadece SAT 1 sonucunuzu başvuruda kullanabilirsiniz.

10.    Başvuru ücreti var mı?

Başvuru ücretsizdir.

11.    Başvuru sisteminde gerekli belgeleri yükledikten sonra posta ile göndermem gerekiyor mu?

Hayır, başvuru belgeleriniz dijital ortamda saklanacaktır. Adresimize posta ile göndermeniz gerekmemektedir.

Ancak, kayıt hakkı kazandığınız takdirde evraklarınızın asıllarını, kayıt işlemleri için teslim etmeniz gerekmektedir.

12.    Başvuru belgelerimi e-posta ile gönderebilir miyim?

Hayır, e-posta ile gönderilen belgeler kabul edilmemektedir. Online Başvuru sistemine yapılmayan hiçbir başvuru değerlendirmeye alınmamaktadır.

13.    Başvuru sürecinde dil yeterlilik belgesi isteniyor mu?

Hayır, başvuru sürecinde dil yeterlilik belgesi istenmemektedir. Kazandığınız takdirde, herhangi bir dil yeterlilik belgeniz varsa Hazırlık sınıfından muaf olmak için belgenizi kayıtlarda sunabilirsiniz. Belgeniz, Yabancı Diller Yüksekokulu veya TÖMER tarafından değerlendirilecektir.

Eğer bir dil yeterlilik belgeniz yoksa kazandığınız bölümün eğitim diline göre hazırlık atlama sınavı üniversitemiz tarafından kayıt sürecinden sonra yapılmaktadır.

14.    Başvuru tarihlerinde lise diplomamı henüz almamış olacağım. Nasıl başvuru yapabilirim?

Okulunuzdan alacağınız, muhtemel mezuniyet tarihinizi veya son sınıfta olduğunuzu gösteren bir belgeyi diploma yerine başvuruda kullanabilirsiniz.

15.    Başvuru sistemine farklı alanlarda kazandığım başarı sertifikaları, referans mektupları gibi belgeler ekleyebilir miyim?

Evet, başvuru ekranımızda bu belgelerinizi “isteğe bağlı diğer belgeler” başlığı altında yükleyebilirsiniz. Değerlendirme komisyonu gerekli gördüğü takdirde niyet mektubu, adayın okumak istediği bölüm ile ilgisini gösteren sertifikalar, referans mektubu, mezun olduğu ortaöğretim kurumunun ulusal ve uluslararası sıralamalardaki yeri, adayın önceki çalışmalarını gösteren bir portföy vb. ile ilgili ek belgeleri değerlendirmede dikkate alabilir.

16.    Başvurularda Türk vatandaşlığı olan veya mavi kartlı öğrencilerin tabi olduğu herhangi bir kota sınırı bulunmakta mıdır?

Evet. Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’nın kararına göre Tıp Fakültesi, Diş Hekimliği Fakültesi, Hukuk Fakültesi, Eğitim Fakültesi ve Eczacılık Fakültesi programlarında, programlara yerleşen öğrenciler içinde doğumla Türk vatandaşlığı olan veya mavi kartlı adaylar, o programa yerleşen öğrenci sayısının %10’unu geçemez. Sonradan Türk vatandaşlığına geçtiğini belgeleyen öğrenciler, bu kota sınırına tabi değildir.

17.    Başvurusu geçerli bütün öğrenciler, mülakata çağrılır mı?

Hayır. Puan sıralamanız ve ilgili programın kontenjanı, tercih ettiğiniz bölüm için mülakata çağrılıp çağrılmayacağınızı belirler. Bir program için ilgili programın kontenjanının en fazla üç katı kadar aday mülakata çağrılır.

18.    Başvuru sisteminde kaç tane program tercih edebilirim?

Üç tercih hakkınız bulunmaktadır.

19.    Birden fazla program için mülakata çağrılabilir miyim?

Evet, birden fazla program için mülakata çağrılabilirsiniz.

20.    Birden fazla program için kayıt hakkı kazanabilir miyim?

Hayır, sadece tercih ettiğiniz bir program için kayıt hakkı kazanabilirsiniz.

21.    Mülakata çağrılmadım. Bu ilk değerlendirmeyi geçemediğim anlamına mı geliyor?

Evet, eğer mülakata çağırılmadıysanız, ilk aşamayı geçemediğiniz anlamına gelir.

22.    Başvuru sonuçlarını nereden takip edebilirim?

Başvuruyla ilgili bütün duyurular aşağıdaki adresten yapılacaktır: www.oidb.hacettepe.edu.tr

23.    Başvurduğum bölümün eğitim dili %100 İngilizce. Bu durumda Türkçe öğrenmem gerekiyor mu?

Evet, eğitim dili %100 İngilizce olsa bile, ortak zorunlu Türkçe derslere katılmak ve bu dersleri geçmek zorundasınız.

24.    Tıp Fakültesine başvuracağım. Eğitim dili %100 İngilizce. Bu durumda Türkçe öğrenmem gerekir mi?

Evet, eğitim dili %100 İngilizce olsa bile, ortak zorunlu Türkçe derslere katılmak ve bu dersleri geçmek zorundasınız. Ayrıca eğitim süresi boyunca hastalarla ve diğer hastane çalışanlarıyla Türkçe iletişim kurmanız gerekmektedir.

25.    Şu an yurt dışında bir üniversitede okuyorum. Yurt dışından yatay geçiş yapabilir miyim?

Hayır, Hacettepe Üniversitesi yurt dışından (KKTC dahil) yatay geçiş kabul etmemektedir. Ancak, sıfırdan birinci sınıf öğrencisi olarak başvurabilirsiniz.

26.    Ülkemdeki bir eğitim danışmanlık acentesi/şirketi, belirli bir ücret karşılığında üniversiteniz tarafından benim adıma başvuru yapma ve/veya sunma yetkisine sahip olduklarını belirtti. Yabancı ülkelerde temsilcileriniz olduğu doğru mu?

Hacettepe Üniversitesi'nin başvuru sürecinde Türkiye'de ve yurtdışında hiçbir özel veya kamu kurum, kuruluş, acente veya şirket ile iş birliği yapmadığını lütfen unutmayınız. Lütfen aksini iddia eden hiç kimseye güvenmeyin ve başvurunuzun teslim edilmesini tehlikeye atabileceğinden herhangi bir ödeme yapmayın. Hacettepe Üniversitesi'nin bu konuda herhangi bir sorumluluk kabul etmediğini lütfen unutmayınız.
 
SOSYAL VE MADDİ KONULAR

1.    Üniversitede yurt imkânları bulunmakta mıdır?

Üniversitemizin Sıhhiye ve Beytepe Yerleşkelerinde kız ve erkek yurtları, öğrenci evleri, konuk evleri ile sınırlı sayıda konaklama hizmeti verilmektedir (https://www.hacettepe.edu.tr/yerleskede-yasam/barinma).

Konaklama için başvuru, Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı (SKS) web sayfasında yer alan yurt başvurusu ekranından yapılır.  Başvuru için Hacettepe uzantılı e-posta adresi ve şifre almak zorunludur. (Hacettepe uzantılı e-postanızı https://portal.hacettepe.edu.tr/hesap/yeni-hesap/dogrulama adresinden alabilirsiniz)

Yabancı kimlik numarası olmayan öğrenciler, Bilgi İşlem Daire Başkanlığı (https://bidb.hacettepe.edu.tr/) ile iletişime geçerek yabancı kimlik numarası yerine pasaport numaralarını sisteme tanımlayarak Hacettepe uzantılı e-posta adreslerini alabilirler.

SKS web sayfası “öğrenci bilgi sistemi” ekranından yurt başvurusu sistemine (//yurt2.hacettepe.edu.tr) “kullanıcı adı” Hacettepe uzantılı e-posta adresi (@hacettepe.edu.tr uzantısı olmadan) ve “şifre” (size gönderilmiş şifre) ile giriş yapılarak yurt başvurusu gerçekleştirilebilir.

2.    Türk vatandaşları veya Mavi kartlı öğrenciler öğrenim ücreti ödüyor mu?

Evet, uluslararası öğrenci kontenjanından 2021-2022 Akademik Yılından itibaren kayıt olan Türk vatandaşları ve Mavi Kartlı öğrenciler, diğer uluslararası öğrenciler gibi öğrenim ücreti ödemektedirler.

3.    Ödenen öğrenim ücreti içinde kitap, ders malzemeleri ve barınma hizmeti ücreti dahil midir?

Hayır, ödenen öğrenim ücreti içinde kitap, ders malzemeleri ve barınma hizmeti gibi ekstra masraflar dahil değildir.

4.    Hacettepe Üniversitesi uluslararası öğrencilere burs veriyor mu?

Hayır, Hacettepe Üniversitesi uluslararası öğrencilere burs vermemektedir.

5.    İkamet almak için ne yapmam gerekiyor?

Kayıt işlemlerinizi tamamlar tamamlamaz, Türkiye’ye giriş yapılan tarihten en geç bir ay içinde öğrenim amaçlı ikamet izni başvurusu yapmanız gerekmektedir. İkamet ile ilgili tüm detaylı bilgilere aşağıdaki web sitesinden ulaşabilirsiniz. 

Link

6.    Türkiye'de Genel Sağlık Sigorta yaptırmam zorunlu mudur?

Türkiye Cumhuriyetinden ikamet izni alınması için Sosyal Güvenlik Kurumundan (SGK) genel sağlık sigortası yaptırmak zorunludur. Genel Sağlık Sigortası kapsamında, gerekli primlerin Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığına ödenmesi gerekmektedir.

7.    Öğrenciliğim süresince çalışabilir miyim?

Türkiye’de örgün öğrenim gören ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencileri, çalışma izni almak kaydıyla çalışabilirler. Ancak, ön lisans ve lisans öğrencileri için çalışma hakkı, ilk yıldan sonra başlar. Çalışma izni başvuruları Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına yapılmaktadır.

EĞİTİM

1.    Bir programa yerleştirdikten sonra Üniversite içi başka bir programa yatay geçiş yapabilir miyim?

Evet, kayıt olduğunuz program lisans düzeyinde ise en az iki (2) yarıyıl, ön lisans düzeyinde ise en az bir (1) yarıyıl okuduktan sonra, not ortalamanız 4 üzerinden en az 2.75 ise ve başvurmak istediğiniz program okuduğunuz program için yatay geçiş kontenjanı açmış ise başvuru yapabilirsiniz. Yatay geçiş başvuruları yılda iki kez (yarıyıl sonlarında) açılmakta ve Öğrenci İşleri web sayfasında ilan edilmektedir. Konu ile ilgili yönetmeliğe aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:

Yatay Geçiş Yönetmeliği

2.    Okurken başka bir bölümde çift ana dal/yan dal yapabilir miyim?

Evet, bölümünüze göre hangi bölümde çift ana dal/yan dal yapabileceğinizi aşağıdaki linkten görebilirsiniz:

Çift Anadal - Yandal Açan Bölüm Listesi

Konuyla ilgili yönergelere ise aşağıda yer alan linkten ulaşabilirsiniz:

Çift Anadal Yönergesi
Yandal Yönergesi