İkamet izni almak adına geçerli bir sağlık sigortası yaptırmak zorunludur.
Geçerli Sağlık Sigortası Türleri
SGK’dan alınan Genel Sağlık Sigortası:
- Yeni kayıt olan öğrenciler, kayıt tarihinden itibaren ilk 3 ay içerisinde, kimlik numaralarını aldıktan sonra SGK’ya başvurarak Genel Sağlık Sigortası yaptırabilirler.
- Yeni kayıt olan öğrencilerin eğer sağlık sigortası yoksa ve SGK’dan sağlık sigortası yaptıracaksanız, ikamet izni başvurusunda bu belgenin çıktısını alarak doldurunuz.
- Sağlık sigortası talep belgesini sadece İlk Başvuru yapacak öğrenciler doldurabilir. Uzatma ve Geçiş Başvurusu yapacak öğrenciler sağlık sigortası talep belgesini dolduramazlar. Uzatma ve Geçiş Başvurusu yapacak öğrenciler evrakları üniversiteye teslim zamanında aşağıda belirtilen Geçerli Sağlık Sigorta Türlerinden birine sahip olmak zorundadırlar.
Özel Sağlık Sigortası:
- Türkiye’de geçerliliği bulunan herhangi bir özel sağlık sigortası acentesinden sağlık sigortası yaptırabilirsiniz.
Önemli Notlar
- İkamet iznine başvururken Genel Sağlık Sigortasına dair SGK’dan alınmış e-imzalı/imzalı ve kaşeli/mühürlü provizyon belgenizi ya da Özel Sağlık Sigortası yaptırdıysanız imzalı ve kaşeli/mühürlü provizyon belgenizi ibraz etmelisiniz.
- Sigorta süresi istenilen ikamet izni süresini kapsamalıdır. Örneğin 2 yıllık bir ikamet izni talep ediyorsanız 2 yıllık bir sağlık sigortanızın bulunması gerekir.
- 18 yaşından küçük ve 65 yaşından büyük öğrencilerden geçerli sağlık sigortası şartı aranmaz ancak geçerli sağlık sigortası bulunanların belgelerini ibraz etmeleri gerekmektedir.
- Öğrenciliğinin başlamasından itibaren ilk 3 ay içerisinde GSS alan öğrencilere, öğrencilik süresi boyunca ikamet izni düzenlenebilir. Ancak ÖSS (Özel Sağlık Sigortası) yaptıran öğrencilere ÖSS süresi kadar ikamet izni verilecektir.